Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Ημερίδα Παιδικού Διαβήτη

Ο Δήμος Αγρινίου σε συνεργασία με το Σύλλογο «Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη» (ΠΕΑΝΔ) και τον Ιατρικό Σύλλογο Αγρινίου, πραγματοποίησε στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (κτίριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος) ενημερωτική ημερίδα, με θέμα: Νεανικός Διαβήτης (Διαβήτης τύπου Ι):«Για να ζήσεις καλύτερα, μάθε καλύτερα τον διαβήτη σου».
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παντελής Παπαθανάσης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κ. Κώστας Καλαντζής ο οποίος ευχαρίστησε όλους που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση, αφού ο διαβήτης λόγω της αλματώδους αύξησης της συχνότητας εμφάνισής του, είναι μια ασθένεια που αφορά λίγο – πολύ όλους.
Εντυπωσιακή η προσέλευση του κόσμου που γέμισε την αίθουσα, και παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τους εισηγητές , καθώς και τους ομιλητές της εκδήλωσης η οποίοι αναφέρθηκαν σε όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν για τον σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά, πώς διαγιγνώσκεται, τι συμβαίνει, τι σημαίνει αλλά και πώς θεραπεύεται, πώς μπορούν να προληφθούν οι επιπλοκές του κ.α.
Ειδικότερα, η κα Νείλα Χριστίνα, παιδίατρος, ενημέρωσε για το τι είναι o Νεανικός Διαβήτης και τα επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν τη συνεχή αύξηση της επίπτωσής του παγκοσμίως καθιστώντας το από τα πιο συχνά χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας. Ανέλυσε την παθοφυσιολογία της νόσου, τους σύγχρονους θεραπευτικούς στόχους και την αναγκαιότητα της συνεχούς εκπαίδευσης αλλά και της ενασχόλησης των ασθενών με τον διαβήτη τους. Και τέλος την ανάγκη εξοικείωσης όλων μας με αυτόν μιας και ο νεανικός διαβήτης είναι πια δίπλα μας.
Η κα Κουή Ελένη, παιδοδιαιτολόγος, μίλησε αναλυτικά για τη σημασία της διατροφής αλλά και τις βασικές αρχές που πρέπει να τη διέπουν ώστε να οδηγούμαστε στην καλύτερη ρύθμιση. Αναφέρθηκε στους διατροφικούς μύθους που υπάρχουν για τον ΣΔ τύπου Ι και είπε ότι οι διατροφικές συμβουλές δεν διαφέρουν από αυτές της υγιεινής διατροφής που απευθύνονται σε κάθε σύγχρονο άνθρωπο που πρέπει να προσέχει την υγεία του. Τόνισε την αναγκαιότητα εκμάθησης υπολογισμού των υδατανθράκων της τροφής σε συνδυασμό με τα νέα θεραπευτικά σχήματα , ώστε να έχουμε τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο αλλά και καλή ποιότητα ζωής , δίνοντας πολύ ωραία πρακτικά παραδείγματα της καθημερινότητας ενός διαβητικού παιδιού.
Η κα Φραγκολιά Ιωάννα, νοσηλεύτρια, ανέπτυξε την νοσηλευτική υποστήριξη του νεανικού διαβήτη και τον ρόλο της στην συνεχή εκπαίδευση του νεαρού ασθενή αλλά και της οικογένειάς του. Μίλησε για πρακτικά ζητήματα που αφορούν τη νόσο όπως τις τεχνικές των ενέσεων καθώς και οδηγίες αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων αλλά και την ανάγκη ύπαρξης νοσηλευτή σε όλα τα σχολεία όπου περνούν την μισή ημέρα τα παιδιά μας. Ακόμη αναφέρθηκε αναλυτικά για την ΠΕΑΝΔ και τις δράσεις της που σκοπό έχουν να ενημερώσουν, να ευαισθητοποιήσουν για τον νεανικό διαβήτη αλλά και προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στα μέλη της σε όλα τα επίπεδα.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του κ.Ν.Κεφαλά, παιδίατρος-ενδοκρινολόγος, ο οποίος μίλησε για τις νέες σύγχρονες θεραπείες που υπάρχουν, για την αντιμετώπιση του νεανικού διαβήτη και πιο συγκεκριμένα παρουσίασε τις νέες «έξυπνες» αντλίες ινσουλίνης με συνοδό καταγραφέα γλυκόζης. Παρουσίασε τα πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής που προσφέρει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο με το λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης ακραίων καταστάσεων ( υπογλυκαιμιών, υπεργλυκαιμιών) αφού δίνει την δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης μιας και προσομοιάζει την λειτουργία του φυσιολογικού παγκρέατος .
Η κα Καραϊβάζογλου Κατερίνα, παιδοψυχίατρος, αναφέρθηκε στο σοκ και την αφόρητη ψυχική αποδιοργάνωση που βιώνει ο ασθενής και η οικογένειά του όταν τους ανακοινώνεται η διάγνωση αλλά και τα διάφορα στάδια από τα οποία περνούν ώστε να καταλήξουν στην αποδοχή της ασθένειας και να μάθουν να ζουν αρμονικά μαζί της. Επίσης ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες του διαβήτη στις διάφορες ηλικιακές ομάδες και το ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γονείς ώστε να είναι αρωγοί στο παιδί που προοδευτικά θα πρέπει να διαχειρίζεται τον διαβήτη του υπεύθυνα και χωρίς φόβο. Τονίστηκε τέλος η ανάγκη καθοδήγησης και συμπόρευσης από την πρώτη στιγμή της διάγνωσης, από τον ειδικό ψυχικής υγείας που θα δράσει υποστηρικτικά αλλά και προληπτικά πριν καν προκύψουν τα προβλήματα που αφορούν την ψυχική σφαίρα τόσο στον χρόνιο ασθενή όσο και στην οικογένειά του.
Επιπρόσθετα, όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης εξωστρέφειας και ενημέρωσης όλων για το Νεανικό Διαβήτη αλλά και τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων που πρέπει να γίνεται από την ομάδα των ειδικών, δηλαδή, παιδιάτρου-ενδοκρινολόγου, νοσηλευτή, διαιτολόγου, θεραπευτή ψυχικής υγείας, με σκοπό την ολιστική προσέγγιση του διαβήτη από την πρώτη ημέρα της διάγνωσης και εξακολουθητικά.
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακλούθησαν ερωτήματα και προβληματισμοί από το κοινό και έγινε προσπάθεια να λυθούν από όλους τους ομιλητές οι τυχόν απορίες τους.
Την εκδήλωση εκτός από πλήθος κόσμου, τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Καζαντζής, Γεώργιος Μελιάδης, Θύμιος Γρίβας, Ανδρέας Καλαμπαλίκης, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ενώ παραβρέθηκαν και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου.


Μοιραστείτε το:

Φωτογραφίες