Εμβολιασμός έναντι της COVID-19 και Διαβήτης

Τρίτη, 04 Μαΐου 2021

Εμβολιασμός έναντι της COVID-19 και Διαβήτης

 

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η ανθρωπότητα βίωσε αναμφίβολα μια πρωτοφανή πολυδιάστατη κρίση, επιδημιολογικού, κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα, με την παγκόσμια κοινότητα να εστιάζει τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο των προσπαθειών αυτών και της άμεσης κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, η τεχνολογία είχε την ευκαιρία να δείξει για μία ακόμη φορά τον καλύτερο εαυτό της, με την ανάπτυξη του εμβολίου για την πρόληψη της νόσου και την ανάσχεση της πανδημίας μέσα σε λιγότερο από ένα έτος.

Ο σύγχρονος κόσμος στηρίζεται στα εμβόλια, καθώς η εύκολη στην εποχή μας μετακίνηση μεταξύ των χωρών δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη διάδοση  νέων πανδημιών. Η προστασία των ατόμων με διαβήτη έναντι της λοίμωξης από Covid-19 μέσω του εμβολιασμού είναι ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η νόσηση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην υγεία τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.), έχοντας πάντα ως έναν από τους σκοπούς της την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 και των οικογενειών  τους, εξασφάλισε για εσάς  ουσιαστική και σαφή πληροφόρηση σχετικά με την Covid-19 και τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, ζητώντας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κα Μαρία Θεοδωρίδου, να μοιραστεί μαζί μας τις πολύτιμες γνώσεις της.

 

Διαβήτης τύπου 1 και νόσηση από Covid-19

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος στα άτομα με διαβήτη, καθώς τα αποτελέσματα μελετών που έχουν διεξαχθεί δείχνουν ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 που μολύνονται από τον SARS-CoV-2 και αναπτύσσουν Covid-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης. Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι τα άτομα με σταθερά αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθώς και τα άτομα με συνυπάρχουσες ιατρικές παθήσεις όπως παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, πνευμονοπάθεια ή νεφροπάθεια. 

Η νόσηση από Covid-19 ενδέχεται επίσης να επηρεάσει τη θεραπεία για τη ρύθμιση του διαβήτη, προκαλώντας αλλαγές στις τιμές του σακχάρου αίματος, και να χρειασθεί να τροποποιηθεί η φαρμακευτική αγωγή. Γενικά, τα άτομα με διαβήτη μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα όταν ασθενούν από κάποια λοίμωξη και αυτό ισχύει και για την Covid-19, οπότε απαιτείται στενή επαφή με το θεράποντα ιατρό για τυχόν τροποποίηση της αγωγής με φάρμακα ή ινσουλίνη.

 

Εμβολιασμός έναντι της Covid-19 σε άτομα με διαβήτη τύπου 1

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή 2, προδιαβήτη ή διαβήτη κύησης, και έχουν εγκριθεί από όλους τους διεθνείς οργανισμούς με άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης. 

Τα εμβόλια, όπως και όλα τα φάρμακα, περνούν πάντα από λεπτομερείς και διεξοδικές δοκιμαστικές διαδικασίες πριν την κυκλοφορία τους. Στις μελέτες που διεξήχθησαν έλαβαν μέρος περισσότερα από 10.000 άτομα με διαβήτη και τα αποτελέσματα έδειξαν τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, χωρίς να έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μια εσφαλμένη αντίληψη που έχει ακουστεί είναι η πιθανότητα εμφάνισης Covid-19 από το εμβόλιο, κάτι που αποκλείεται κατηγορηματικά και είναι αδύνατον να συμβεί, όπως τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Επίσης, δεν υπάρχει καμία γνωστή αλληλεπίδραση μεταξύ του εμβολίου και των φαρμάκων για το διαβήτη, επομένως είναι σημαντικό να συνεχίσετε να λαμβάνετε κανονικά τα φάρμακα, όπως και την ινσουλίνη σας. Επειδή, ωστόσο, κάποιοι ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερο σάκχαρο στο αίμα για 1-7 ημέρες ή περισσότερο μετά το εμβόλιο, θα πρέπει να παρακολουθείτε τις τιμές σακχάρου μετά τον εμβολιασμό σας και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, εφόσον χρειασθεί, για τυχόν προσωρινή προσαρμογή των δόσεων των φαρμάκων ή της ινσουλίνης.  

Όσον αφορά στον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, σαφώς δεν αυξάνεται λόγω του διαβήτη, αλλά εξαρτάται από την προδιάθεσή σας για αλλεργικές αντιδράσεις γενικά, την οποία και θα σας ζητηθεί να αναφέρετε πριν τον εμβολιασμό.

Ασφαλώς, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει κανένας λόγος επιλογής όσον αφορά στο εμβόλιο που θα κάνετε, καθώς όλα τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της Covid-19. Αυτό που πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι ότι όσο πιο γρήγορα λάβετε το εμβόλιο, τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσετε ανοσία. 

Όσον αφορά στα παιδιά με διαβήτη, επί του παρόντος ο εμβολιασμός συνιστάται να γίνεται από την ηλικία των 16 ετών και άνω, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για την έγκριση του εμβολίου και σε μικρότερης ηλικίας παιδιά. 

Τέλος, αν κάποιος φέρει Σύστημα Συνεχούς Καταγραφής της γλυκόζης στο χέρι, είναι καλύτερα να επιλέξει να εμβολιαστεί στο χέρι που δεν είναι το σύστημα συνεχούς καταγραφής.

 

Εμβολιασμός μετά από νόσηση

Για τα άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19 συστήνεται μία δόση του εμβολίου 6 έως 12 μήνες μετά τη νόσηση. Η επαναμόλυνση είναι δυνατή, αν και σπανίως συμβαίνει. Προσοχή: Εάν παρουσιάσατε στο παρελθόν συμπτώματα της νόσου Covid-19, χωρίς ωστόσο να λάβετε επίσημη διάγνωση, μην υποθέσετε ότι είχατε την ασθένεια και άρα δεν χρειάζεται να εμβολιαστείτε. 

 

Μοττο

Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να εμφανίσετε COVID-19 από τα εμβόλια!

Όσο πιο γρήγορα λάβετε το εμβόλιο, τόσο πιο γρήγορα θα προστατευτείτε!

Μοιραστείτε το: