-
Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη;
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη είναι η εκστρατεία για παγκόσμια ενημέρωση του κοινού. Στοχεύει στην αναγνώριση από τον κόσμο των αιτίων, των συμπτωμάτων, της θεραπείας και των επιπλοκών που σχετίζονται με την κατάσταση αυτή. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη υπάρχει σαν μία σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα της σοβαρής αυτής κατάστασης αυξάνει και θα συνεχίσει να αυξάνει εκτός και αν ληφθεί άμεση δράση.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, καθώς είναι τα γενέθλια του Frederic Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, πρώτος συνέλαβε την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921.
Σε όλο τον κόσμο! Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη εορτάζεται από τις οργανώσεις – μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης για το Διαβήτη – IDF (International Diabetes Federation) σε πάνω από 140 χώρες.
Οι οργανώσεις – μέλη της IDF οργανώνουν ένα ευρύ φάσμα από εκδηλώσεις που ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Όλοι μπορούν να λάβουν μέρος! Παραθέτουμε μερικά παραδείγματα από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια :
Ραδιοφωνικές εκπομπές
Αθλητικά γεγονότα
Δωρεάν εξετάσεις σακχάρου
Πορείες
Δημόσιες συναντήσεις πληροφοριακού χαρακτήρα
Εκστρατείες με αφίσες και φυλλάδια
Εκθέσεις με θέμα το διαβήτη
Συναντήσεις τύπου και κάλυψη από τα ΜΜΕ
Δημοσιογραφική διάσκεψη
Διαλέξεις
Τηλεοπτικές εκπομπές
-
Υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε χρόνο;
Ναι, κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη επικεντρώνεται γύρω από μια ενοποιό ιδέα, ένα θέμα στο οποίο εστιάζεται η προσοχή. Θέματα που καλύφθηκαν στο παρελθόν περιλαμβάνουν : διαβήτης και ανθρώπινα δικαιώματα, διαβήτης και τρόπος ζωής και το κόστος του διαβήτη.
Από το 2001 ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στις επιπλοκές του διαβήτη. Θέματα που καλύφθηκαν είναι:
2001 Διαβήτης και Καρδιαγγειακές Παθήσεις
2002 Ο Διαβήτης και τα Μάτια
2003 Διαβήτης και Νεφρά
2004 Διαβήτης και Παχυσαρκία
2005 Διαβήτης και Φροντίδα των Ποδιών
2006 Διαβήτης, Φροντίδα για Όλους
2007 Unite for Diabetes, Φροντίδα για τα Παιδιά
2008 Ο Διαβήτης μπορεί να επηρεάσει παιδιά κάθε ηλικίας
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη ξεκίνησε το 1991 ως απάντηση στην ανησυχία για την αυξανόμενη συχνότητα του διαβήτη ανά τον κόσμο. Από το 1991 η δημοτικότητά της έχει αυξηθεί και τώρα ενώνει πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, στους οποίους περιλαμβάνονται αρχηγοί οργανώσεων, επαγγελματίες υγείας, παιδιά, ενήλικες και φυσικά άτομα με διαβήτη.
-
Τι συμβολίζει το έμβλημα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Διαβήτη;
Το 1996 σχεδιάστηκε ένα μόνιμο έμβλημα. Το έμβλημα αυτό είναι βασικό στη δημιουργία μιας κεντρικής, ισχυρής ταυτότητας για την Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη. Το έμβλημα συνδυάζει την ισορροπία και την ομαδική δουλειά και βασίζεται πάνω στο γνωστό σύμβολο “Γιν & Γιανγκ”. Μια προσεκτική ισορροπία ινσουλίνης, φαρμάκων, δίαιτας και άσκησης είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση του διαβήτη, όπως εξίσου σημαντική είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας, συναδέλφων, φίλων και οικογένειας.
Η Παγκόσμια Οργάνωση για το Διαβήτη – IDF (International Diabetes Federation), με υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – WHO (World Health Organization) παράγει ποικίλο ενημερωτικό υλικό, το οποίο στη συνέχεια διανέμεται από τις οργανώσεις - μέλη στο κοινό και τα ΜΜΕ. Οι οργανώσεις - μέλη χρησιμοποιούν το υλικό αυτό, το οποίο περιλαμβάνει αφίσες, φυλλάδια, φωτογραφίες και δημοσιεύσεις, για να σχεδιάσουν μια εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη, η οποία να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας των ατόμων με διαβήτη στη χώρα τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη ενώνει την παγκόσμια κοινωνία του διαβήτη για να ακουστεί μια δυνατή φωνή για το διαβήτη.
-
Η Παγκόσμια Οργάνωση για το Διαβήτη – IDF (International Diabetes Federation)
Στις 14 Νοεμβρίου 2007 κατόπιν πολλών προσπαθειών Συνδέσμων, IDF και Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέμα έχει αχθεί και συζητηθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καθιέρωσε και επίσημα την 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.
Σχεδόν όλες οι χώρες είχαν φωταγωγήσει αρχαία μνημεία, ειδικούς χώρους κτλ. (όπως τον Πύργο του Άιφελ) με το γαλάζιο χρώμα και με το σύνθημα “Unite for Diabetes”. Στην Αθήνα είχε φωταγωγηθεί η Βουλή.
Σήμερα πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το διαβήτη. Χωρίς να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στα 380 εκατομμύρια στη σημερινή γενιά.
Πηγή : Υπουργείο Υγείας