Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

2009 Καλοκαιρινές Εμπειρίες στα Νησιά της Kinderland!!

"Σας ευχαριστώ που με φροντίζετε"- Χριστοφύλλη 8 ετών
"Κύριε, θέλω να μείνω στην κατασκήνωση μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία" - Βλάσης 7 ετών

Πολλές ώρες αφηρημένων σκέψεων κράτησε η αρθρογράφηση αυτού του κειμένου. Οι εικόνες που περνούσαν από το μυαλό μου, ήταν τόσες πολλές και όλες τόσο ξεχωριστές, που δεν ήξερα από πού να αρχίσω.. Αυτό όμως που είχε ιδιαίτερη σημασία για μένα, είναι τα συναισθήματα και η έκφραση των παιδιών όλες αυτές τις μέρες στην κατασκήνωση, που με κάνουν να λέω πως και μόνο γι' αυτό αξίζει και του χρόνου για 20ή φορά να είμαστε εκεί.

Η φετινή κατασκήνωση ήταν ιδιαίτερη για όλους, περισσότερο όμως για το Δ.Σ. του συλλόγου της ΠΕΑΝΔ, που ήρθε στη δυσάρεστη θέση να απορρίψει αιτήσεις παιδιών λόγω του ότι από νωρίς καλύφθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις.

Πενήντα παιδιά, εκ των οποίων τα σαράντα ήταν ολόφρεσκα τόσο στο θέμα του διαβήτη όσο και σε συμμετοχή σε κατασκήνωση, βιώσανε μοναδικές στιγμές για 15 μέρες στην κατασκήνωση "Kinderland" στον Κάλαμο Αττικής. Σαράντα λεπτά από την Αθήνα, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, οι πέντε ομάδες που δημιουργήθηκαν υπό την εποπτεία εξειδικευμένων γιατρών και ομαδαρχών, πολλοί από τους οποίους είχαν και οι ίδιοι διαβήτη, έδωσαν το καλό παράδειγμα σε όλους τους τομείς στα υπόλοιπα 1000 παιδιά που ήταν στην κατασκήνωση. Η συμμετοχή στα αγωνίσματα-πρωταθλήματα ήταν αξιοσημείωτη και οι διακρίσεις που ήρθαν, κατέταξαν τα παιδιά των ομάδων μας, στις πρώτες θέσεις. Επίσης Με το πλούσιο διατροφικό πρόγραμμα που ακολούθησαν όχι μόνο δε στερήθηκαν τους καλοκαιρινούς πειρασμούς αλλά έγιναν και στόχος τροφοδοσίας για πολλές από τις υπόλοιπες ομάδες της κατασκήνωσης. Επίσης η 24ωρη τριβή με το διαβήτη, πολλές φορές και μέσα από παιχνίδια, έκανε πολλά παιδιά να εκφράσουν απορίες, να μάθουν καινούργια πράγματα και το σημαντικότερο όλων να φύγουν έχοντας αποβάλει το φόβο της ένεσης.

Τι ποιο θετικό και ενθαρρυντικό από το να ζητάει το παιδί να κάνει μόνο του πλέον ινσουλίνη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους της κατασκήνωσης. Για κάποιους από μας, που έχουμε βιώσει πολλά κατασκηνωτικά χρόνια, αυτός ο θεσμός αποτελεί για τα παιδιά με διαβήτη "Το Μεγαλύτερο Σχολείο". Μια κατασκηνωτική περίοδος είναι ισάξια με πολλές επισκέψεις στο γιατρό μας, αφού εδώ η θεωρία γίνεται πράξη μέσω του θέλω και όχι μέσω του πρέπει.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μας επισκέφτηκαν. Αρχικά η κ.Γιαννακοπούλου-ψυχολόγος του διαβητολογικού κέντρου "Αγ.Κυριακού", όπου μέσω των πολύωρων επισκέψεων που πραγματοποίησε επιβεβαίωσε τη σπουδαιότητα του θεσμού.. «Ειδικά τα παιδιά με διαβήτη χρειάζονται από πολύ νωρίς να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά με διαβήτη. Τι καλύτερο από την ύπαρξη του μέσα σε μια ολοκληρωμένη ομάδα».. καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα ουσιαστικά που αντιμετωπίζουμε.

Το όλο αποτέλεσμα καθώς και η νοσταλγία για την επόμενη χρονιά, πηγάζει από όλους τους ανθρώπους που συντέλεσαν στην πραγματοποίηση του θεσμού, που δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς των ομάδων: κ. Δημ.Γκίνα, κ. Χρ.Μπαμπούρη, κ. Ελ.Βιτετζάκη και κ. Β.Σγούρδα καθώς και τους ομαδάρχες κ.Μ.Συκιώτου, κ.Δ.Αναστασοπούλου, κ.Μ.Βασιλάκη, κ.Κ.Παρασκευόπουλο και κ.Β.Θανασιά.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε πολύ την κ. Ανδριανή Βαζαίου, υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Νος. Παίδων "Π. κ' Α. Κυριακού", που αναλαμβάνει κάθε χρόνο την ιατρική εποπτεία όλου του θεσμού.
Επίσης την κ.Ιωάννα Θυμέλη, νοσηλεύτρια του Διαβητολογικού Κέντρου, που συντέλεσε στην άψογη εκπαίδευση των ιατρών καθώς και τους γιατρούς άλλων Διαβητολογικών Κέντρων, τον καθηγητή κ.Χρ.Μπαρτσόκα, την κ.Χρ.Κανακά, τον κ.Δ.Δελλή, τον κ.Ν.Κεφαλά και την ψυχολόγο κ.Γκίκα που εμπιστεύονται και στηρίζουν το έργο μας.

Τελευταίες άφησα τις φαρμακευτικές εταιρείες, που χωρίς αυτές δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα. Μέσω των οικονομικών χορηγιών τους, εξασφαλίστηκε δωρεάν φιλοξενίας σε 4 άπορα παιδιά και καλύφθηκαν οι αμοιβές των εκπαιδευτών, ενώ τα αναλώσιμα υλικά που προσέφεραν χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες της περιόδου. Αυτές ήταν: Sanofi Aventis, Menarini, Medtronic, BD, Roche, Bayer και Abbott.

Είμαστε πολύ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ για όλο αυτό που ζήσαμε!

Για το Δ.Σ. της ΠΕΑΝΔ -
Σοφία Μανέα
διοργανώτρια κατασκήνωση

Μοιραστείτε το: